EMBRIAGUEU-VOS Charles Baudelaire peppayo.com

EMBRIAGUEU-VOS Charles Baudelaire 1862

Charles-Pierre Baudelaire va ser un poeta, crític i traductor francès.

EMBRIAGUEU-VOS Charles Baudelaire

Cal estar sempre embriac. Això és tot: és l’única qüestió. Per no sentir l’horrible fardell del Temps que us trenca els muscles i us inclina vers la terra, cal que us embriagueu sense treva.

Però de què? De vi, de poesia o de virtut, com més us plagui. Però embriagueu-vos.

I si a vegades, sobre els graons d’un palau, sobre l’herba verda d’una fossa, dins la solitud trista de la vostra cambra, us desperteu, ja disminuïda o desapareguda l’embriaguesa, pregunteu al vent, a l’ona, a l’estel, a l’ocell, al rellotge, a tot el que fuig, a tot el que gemega, a tot el que roda, a tot el que canta, a tot el que parla, pregunteu quina hora és; i el vent, l’ona, l’estel, l’ocell, el rellotge, us contestaran:  “És l’hora d’embriagar-se! Per no ser esclaus martiritzats del Temps, embriagueu-vos incessantment! De vi, de poesia o de virtut, com més us plagui”.

Charles-Pierre Baudelaire (1821-1867)
Petits poemes en prosa (Spleen de París)

Charles-Pierre Baudelaire: La Vida del Poeta Maleït

Biografia

Va néixer a París el 9 d’abril de 1821. Criat en un ambient cultural, les seves primeres lletres van ser ensenyades pel seu pare, Joseph-François Baudelaire, i l’anglès per la seva mare, Caroline Archimbaut-Dufays. La mort prematura del seu pare el 1827 va deixar una empremta en la seva infància, marcada per l’amor a la lectura i el joc al Jardí de Luxemburg.

Charles-Pierre Baudelaire peppayo.com

Joventut i Bohèmia

Comença a la Facultat de Dret el 1840, però la seva passió per la literatura el porta al Barri Llatí de París, on es relaciona amb la joventut literària i adopta un estil de vida bohemi. Les seves relacions amb prostitutes i l’ús de drogues l’escandalitzen amb la seva família i l’envien a viatjar durant divuit mesos cap als mars del Sud. De tornada a París, es consolida com a crític d’art i literatura, establint relacions amb figures com Gérard de Nerval i Balzac.

Últims Anys

La publicació de «Les flors del mal» el 1857 el converteix en objecte de controvèrsia, processat per ofenses a la moral pública. Malgrat les crítiques, la seva obra es reedita i s’amplia fins a la seva mort el 1867, marcada per la sífilis i problemes de salut mental.

Influències

Baudelaire és considerat un precursor del simbolisme i el decadentisme, influenciant generacions posteriors de poetes i crítics. La seva admiració per autors com Edgar Allan Poe i artistes com Eugène Delacroix i Édouard Manet demostra la seva diversitat d’influències i la seva contribució a l’art i la literatura moderna.

Preguntes Freqüents

Què va inspirar el sobrenom «el poeta maleït» a Charles Baudelaire?

Charles Baudelaire va guanyar el sobrenom «el poeta maleït» a causa del seu estil de vida bohemi i els seus excessos, que inclouen relacions escandaloses, l’ús de drogues i la seva obra controvertida.

Quina va ser la reacció a la publicació de «Les flors del mal» el 1857?

«Les flors del mal» van ser objecte de controvèrsia i el seu autor va ser processat per ofenses a la moral pública i els bons costums, tot i que la seva obra va ser reeditada i ampliada després de la seva mort.

Quina influència va tenir Charles Baudelaire en la poesia i l’art moderns?

Charles Baudelaire és considerat un dels precursors més importants de la poesia i l’art moderns, influenciant moviments com el simbolisme i el decadentisme amb la seva obra innovadora i les seves idees estètiques.


Publicado

en

por

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir al contenido